KUYU AÇMA & TEMİZLEME
KUYU AÇMA & TEMİZLEME
1- SU KUYUSU AÇMA
Su Kuyusu Nasıl Açılır ?
Su Kuyusu açma yer altı su kaynaklarından faydalanmak için en doğru çözüm yeni bir su kuyusu açtırmaktır. Su kuyusunun tipi bulunduğunuz bölgeye ve ihtiyacınız olan suyun niteliğine göre değişecektir. Tarımsal, bağ, bahçe, sağlık, imalat, ticari, havuz gibi temiz ve çok yoğun su ihtiyacınız var ise sondaj su kuyusu açtırmalısınız. Küçük kapasite peyzaj bahçeniz var ise keson kuyu açtırmalı, bina temel bodrum ve otopark su baskınlarından etkilenmemek için drenaj su kuyusu açtırmalısınız. Firmamız KKTC Su İdaresi yetki belgeleri ve deneyimi ile su kuyusu açma işlerinizde sizlere en doğru kararı vermenizde yardımcı olacaktır.
Sondaj Su Kuyusu
Sondaj su kuyusu derin sondaj temiz su kuyusu olarak adlandırılmaktadır. 140, 175, 200 mm çaplarında ve 500 metre derinliğe kadar temiz su temini için açılan kuyulardır. Sondaj makineleri ve yüksek basınçlı kompresörler kullanılarak su kuyusu imalatı yapılır. Hızlı ekonomik ve ülkemizin her bölgesi için uygulanabilir su kuyusu tekniğidir.
Keson Su Kuyusu
Keson su kuyuları yüzey sularından faydalanmak için kazma kürek ve kırıcı ekipmanlar ile deneyimli kuyu ustaları tarafından elle kazılmaktadır. 1 metre çap ve 50 metre derinliğe sahip olan bu kuyular dere yatakları, sulak alanlar ve yumuşak kumlu zeminler için (sahil bölgeleri) açılması en doğru olan kuyu tipidir. 10 metreden daha derin açılan bütün su kuyuları için ruhsat almak mecburidir.
Drenaj Su Kuyusu
Drenaj kuyusu yapı temellerinde konut, iş yeri, fabrika, tesis, köprü, viyadük ayaklarının yüzeysel ve yeraltı sularının yol açacağı zararlardan korunması amacı ile silindir veya dörtgen şekilde betonarmeden imal edilmiş kuyulara drenaj kuyusu denir. Drenaj kuyusu diğer kuyulardan ayıran en önemli özellik kuyuda toplanan suyu kullanmak için biriktirmek yerine kuyuda biriken suyu sürekli olarak dışarı atmaktır.
Su Kuyusu Açma Ruhsatı ( Belgesi)
Su kuyusu açma ruhsatı belgesi KKTC Su İdaresinden alınmaktadır. Kuyu açılması planlanan yer için önce Yer Altı Suları Arama Belgesi talep edilir, açılan kuyudan su çıkar ise Yer Altı Suları Kullanma Belgesi talep edilir. 10 metreden daha derin tüm kuyular için izin alınması yasal bir zorunluluktur.
Drenaj Kuyusu Temizliği
Drenaj kuyusu sondaj, artezyen ve keson kuyulardan farklı olarak özellikle yağmur yağışı sonrası yeryüzünden süzülen kum tanecikleri ve drenaj kanallarından gelen çamurlu su ile dolmaktadır, drenaj kuyu tabanının vidanjör veya kuyu içerisine girilerek beden gücü ile yapılan temizliğe drenaj kuyu temizliği denir.
Drenaj Kuyusu Temizliği Nasıl Yapılır
Drenaj kuyuları çok derin olmamakla birlikte belirli aralıklarla çıplak göz ile yapılan kontrollerde kuyu tabanının dolduğu ve kirlendiği görülebilmektedir. Drenaj kuyusunun tabanında meydana gelen dolgu kuyu içerisine girilerek deneyimli personel tarafından çıkarılır. Drenaj kuyu temizliği yapılırken mevcut dalgıç pompa sistemi kuyudan elektrik bağlantıları devre dışı bırakılmalı, yağışlı havalarda ani meydana gelen sel baskınlarına karşı drenaj kuyu temizliği yapılmamalıdır.
Drenaj Kuyu Temizliği Neden Yapılır ?
Drenaj kuyu tabanın dolması ve kirlenmesi kuyu hacim seviyesinin azalmasına neden olacağı için suyun bodrum katta bulunan daire ve işyerlerine zarar vermesini engellemek, dalgıç pompa sisteminin sorunsuz ve sürekli olarak çalışmasını sağlamak için yapılır.
Drenaj Kuyu Suyu Nasıl Temizlenir?
Drenaj kuyu suları klorlama dezenfeksiyon yapılarak aktif karbon filtresi ve yumuşatıcı filtreden geçirilerek kullanım suyu olarak kullanılabilir. Reserve Osmos (Ters Ozmoz) yöntemi ile içme suyu kalitesinde arıtılarak güvenli bir şekilde kullanılabilir. Drenaj kuyu sularında demir, kireç, tortu, bakteri, mil gibi pek çok istenmeyen madde bulunmaktadır. Drenaj suları kalite bakımından da değişkenlik göstermektedir. Drenaj kuyularına yer altı suları ve yağmur suları karıştığından yer altı ve yerüstü tüm kirlenmeler kuyu içerisindeki suya yansımaktadır. Detaylı su analizi yapıldıktan sonra içme veya kullanma suyu olarak gerekli arıtma tekniği uygulanarak drenaj kuyu suyu arıtması yapılır.
Drenaj Kuyu Pompası Seçimi Nasıl Yapılır?
Drenaj kuyu dalgıç pompa seçimi kuyu debisi, drenaj boru kanalı çapı ve boyu, yağmur suyu hesabı yapılarak mühendislik firması tarafından seçilmelidir. Firmamız mühendis kadrosu ve edindiği tecrübeler ile en doğru drenaj kuyu pompası seçimini yapmaktadır. Sanayi bölgelerinde zeminin komple beton ve asfalt kaplı olması, çatı sularının drenaj kuyularına aktarılarak şebeke alt yapısına dalgıç pompa yardımıyla tahliye edildiğinden dolayı dalgıç pompa seçimi hayati önem taşımaktadır. Drenaj kuyu pompaları ve bunların kontrol panoları pompalanacak drenaj suyu karakterine uygun seçilmelidir. Debisi, basma yükseklikleri ve görev süreleri ile ilgili bütün pompa istasyonu şartlarını sağlamalıdır. Pompaların aşırı yüklenmesi sonucu aşırı enerji tüketimini engellemek, İşletme hızları, debileri ve emme basınçları için seçilen aralıklarda kavitasyon problemlerini engellemek, negatif emme basınçlarını önlemek, amacıyla pompa istasyonu revize edilebilir .
Kuyu Pompası Temizliği Nasıl Yapılır?
Drenaj kuyu pompası temizliği dalgıç pompa drenaj kuyusundan çıkarılarak yapılmalıdır. Dalgıç pompa elektrik enerji hattı kapalı konuma getirilir dalgıç pompa, tahliye hortumu ve toplu çek valf ayrı ayrı sökülür. Aşınmış parçalar var ise yenisi ile değiştirilir pompanın filtreli alt emiş ağzı açılır biriken kum tanecikleri ve çamur temizlenir. Bakımı yapılan drenaj pompasının montajı yapılır.
Kuyu Temizliği Ne Zaman Yapılmalıdır?
Kuyu temizliği için en iyi zaman yaz mevsimi veya yaz sonu yağmur yağışlarının en az olduğu dönemdir. Mevsimin bu zamanlarında, yeraltı suyu ve yeraltı suyu kaynaklarının su dengesi minimum seviye olur ve drenaj kuyu temizleme işi bu dönemde daha kolay yapılır.
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Drenaj kuyu temizliğinde en çok dikkat edilmesi gereken konu dalgıç pompa ile kuyu suyunun bitirilmesi tamamen deşarj edilmesidir. Drenaj kanalı ve drenaj borularının hacmi ile yer altı su tablası tamamen boşaltılıncaya kadar can güvenliği nedeniyle kuyuya kesinlikle girilmemelidir.
Drenaj Kuyusu Temizleme Fiyatları
Drenaj kuyusu temizlik fiyat bilgisi için iletişim adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Drenaj Su Kuyusu Temizliği Yapılırken
İş Güvenliği İçin Neler Yapılmalıdır?
Drenaj kuyusu temizliğinde kullanılacak tüm malzemeler yüksek koruyucu standarda sahip olmalıdır. Derin ve dar kuyularda çalışmak çok tehlikelidir, bu nedenle kişisel güvenlik kurallarını ihmal etmek kabul edilemez. İSG uzmanları onarım çalışmaları için, kenarlarına yerleştirilmiş olan koruyucu duba levhalarının etrafını sarmasını tavsiye ediyorlar. Ek olarak, kuyunun etrafındaki alan yabancı nesnelerden arındırılmalıdır, böylece hiçbir şey yanlışlıkla kuyu içine düşmez. Özellikle kuyu içerisinde çalışan bir kişi varsa. Tüm araç ve gereçler sağlam ve güvenli olmalıdır. Çamur veya toprakları kuyudan çıkarmak için kullanılacak halat çekme dayanımını kontrol ettiğinizden emin olun. Çalışmanın 6 metreden daha fazla bir derinlikte yapılması bekleniyorsa, başka bir güvenlik halatı bağlanmalıdır. Eğer kullanılıyorsa, kaldırma mekanizmaları kusursuz çalışmalıdır. Kuyuya ilk inişten önce, hem de molalardan sonra kuyudaki hava kalitesini kontrol etmek gerekir. Kuyudaki zararlı gaz var ise, sürekli havalandırma yapmak gerekir. Kuyu içerisine sürekli temiz hava transfer etmek için bir boru vasıtasıyla vantilatör kullanılmalıdır. Boş ve dolu kova kuyu içerinde aşağı yukarı hareket ederken çalışanları daima sesle ve ışıkla uyarınız.
Su Kuyusu Temizliği
Su kuyusu temizliği kuyu tipine göre deneyimli kişiler tarafından belirlenip uygun makineler ile yapılmalıdır. Sondaj kuyusunda yeterli miktarda su yok ise kuyu temizliği dışarıdan kuyu içine eklenecek kuyu hacminin 3 katı kadar su ile yapılmalıdır.
Sondaj Artezyen Kuyusu Temizleme Yöntemleri Nelerdir?
A- Yüksek Basınçlı Kompresör İle Taşırma Kuyu Temizliği Kuyu temizliği için gerekli malzemeler: 25Bar 20m3 Atlas Copco kompresör, kuyu temizleme veya dalgıç pompa servis vinci, galvaniz pompa borusu, kuyu çıkış seti. Kuyu Temizliği için gerekli süre: 1 iş günü B- Basınçlı Kompresör ile Enjeksiyon Kuyu Temizliği (Nargile Kuyu Temizleme ) Kuyu temizliği için gerekli malzemeler: 15Bar 10m3 vidalı kompresör, kuyu temizleme veya dalgıç pompa servis vinci, galvaniz pompa borusu,10 bar hava hortumu, kuyu çıkış seti. Kuyu Temizliği için gerekli süre: 1 iş günü
Örnek Resim 1
Örnek resimde Demiroksit görülmektedir kuyunuz, dalgıç pompa sisteminiz, su deponuz böyle ise kuyu temizliğinde kullanılması gerekli uygun kimyasal seçimi bize ulaşınız
Örnek Resim 2
Örnek resimde Magnezyum Oksit görülmektedir kuyunuz, dalgıç pompa sisteminiz, su deponuz böyle ise kuyu temizliğinde kullanılması gerekli uygun kimyasal seçimi bize ulaşınız
Örnek Resim 3
Örnek resimde Kalsiyum Karbonat (kireç) görülmektedir kuyunuz, dalgıç pompa sisteminiz, su deponuz böyle ise kuyu temizliğinde kullanılması gerekli uygun kimyasal seçimi bize ulaşın.
Drenaj ve Keson Kuyu Temizleme Yöntemleri Nelerdir?
A- Beden Gücü ile Kuyu Temizliği
A- Beden Gücü ile Kuyu Temizliği
Kuyu temizliği için gerekli malzemeler: Havalandırma vantilatörü, caraskal vinç, iskele, merdiven, halat merdiven, kova, kırıcı ekipman. Kuyu Temizliği için gerekli süre: 1-2 iş günü
A- Vidanjör Kuyu Temizliği
Kuyu temizliği için gerekli malzemeler: Vidanjör Kuyu Temizliği için gerekli süre: 2 Saat.
Keson Kuyu Temizliği
Keson kuyular, etrafı betondan imal edilmiş silindirik parçaların örülmesiyle oluşturulmuş geniş çaplı kuyulardır. Kuyuların çapları genelde 1 metre ile 6 metre arasındadır. Bu kuyular genelde çok çakıllı ve kumlu zeminlerde açılır. Kuyu açılırken ilk silindirik parçanın altına çarık adı verilen keskin uçlu bir parça eklenir ve keson içinde kalan kısım kazılır. Kazı ilerledikçe yerçekimi ile keson aşağıya doğru ilerler. Diğer silindirik parçalar eklenerek kuyu tamamlanır. Yüzeyin hemen altındaki yeraltı suları ile beslendikleri için kirlenme olasılıkları yüksektir. Bu yüzden, bu kuyular daha çok kullanma ve sulama suyu amaçlı kullanılırlar. Mikrobiyolojik ve Fiziksel kirlenme için her yıl keson kuyuların temizlenmesi gereklidir.
Keson Kuyu Temizliği Nasıl Yapılır ?
Keson kuyu temizliği deneyimli usta, yüksek kapasite drenaj pompası ve çıkrık ile kuyu içine girilerek beden gücüyle yapılır. Keson kuyudaki mevcut dalgıç pompa kuyudan çıkarılır. Kuyudaki birikmiş atıl vaziyetteki kuyu suyu yüksek kapasiteli dalgıç pompa ile hızlı bir şekilde kuyudan boşaltılır. Kuyu havalandırılması yapılarak keson kuyu içerisine girilerek kuyu tabanındaki biriken çamur, balçık kum gibi yabancı maddeler kazma kürek kırıcı hilti ile kazılarak kovalar doldurulur, çıkrık yardımıyla yukarıya alınarak kuyudan dışarı atılır. Keson Kuyu Temizliği ve dezenfeksiyonu yapıldıktan sonra mevcut dalgıç pompa sistemi kuyuya tekrar montajlanarak kuyu otomatik çalışma devresine alınır.
Resim 4
Keson kuyudan çıkarılan elektrikli dalgıç pompa. Keson kuyudaki suyun temizlik öncesi kuyudan hızlı bir şekilde boşaltılması.
Resim 5
Keson kuyu dibindeki çamur kum balçık kovalara doldurularak kuyudan dışarı atılır.
Keson Kuyu Temizliği Sonrası Kuyuda Su Miktarı Artar Mı?
Yeraltı suları seviyesi ve mevsimsel yağışlar düzenli olduğu sürece keson kuyular yan damarlardan ve kuyu tabanından su ile beslenir. Yan damarlardan gelen su miktarı azaldığında ise kuyu tabanından su almaya devam eder fakat tabanda biriken çamur suyu girişine engeller bu durumda kuyu dip temizliği yapılarak kuyunun tekrar su ile dolması sağlanır. Keson kuyu temizliği sonrası kuyudaki su miktarı artar.
Keson Kuyuda Su Biter mi?
Keson kuyu yüzey sularını biriktirdiği için yaz aylarında uzun süreli kuraklık sonrasında veya yakın çevrede açılan daha derin keson kuyu, drenaj kazı çalışmaları sonrasında bitebilir.
Keson Kuyu Pompası
Keson kuyu dalgıç pompası diğer sondaj ve artezyen kuyu pompalarından farklı olarak 5’’ gövde yapısına sahip alt tan emişli pompalardır bunun nedeni ise keson kuyu pompasının kendisini soğutabilmesi için gerekli olan su debisinin pompa gövdesinden geçmesini sağlamaktır. Keson kuyu pompaları gerekli ekipmanlar ile desteklendiğinde tam otomatik hidrofor setine dönüştürülebilirler, musluğu açtığınızda su akar kapattığınızda ise durur. Bu özellik peysaj sulamalarında otomatik damlama sulama sistemlerinde gereklidir.
Keson Kuyu Kalıpları
Keson kuyu kalıpları 60 cm , 70 cm, 80 cm, 90 cm, 1 metre olarak hazır olmakla beraber kuyu açıldığından kuyu içerinde 130 cm tünel kalıp sistemiyle özel beton karışımıyla imal edilebilirler. Keson kuyu kalıbı ve hazır kuyu betonuna ait saha örnekleri.
Keson kuyu Neden Kirlenir?
Keson kuyular yüzey suları ile beslendiği için etrafında bulunan canlı bitki, ağaç, ve havyan dışkılarından çok çabuk etkilenir ayrıca kuyu çapı geniş olduğundan bekleyen kuyu suyu sürekli olarak koliform bakteri oluşturarak yosunlaşmayı kolaylaştırır. Kış aylarında uzun süre kullanılmayan kuyular sürüngen hayvanlar hem sığınak hemde su ihtiyaçları için uygun bir ortam oluşturur. UV dezenfeksiyon lambaları ve klorlama keson kuyularda bu ortamın önlenmesinde yardımcı olur.